Ogórki kiszone
Kiszenie to bardzo stary, a właściwie to jeden z najstarszych sposób, który pomaga konserwować żywność. Dzięki kiszeniu można w łatwo przedłużyć okres trwałości danego warzywa. Sezon na świeże ogórki trwa niezwykle krótko, nikogo więc nie powinno dziwić, że właśnie te warzywa poddaje się kiszeniu, po czym zamyka się je dobrze w słoikach czy beczkach, aby móc spożywać je przez cały rok. Takie kiszone ogórki to znakomite wspomnienie lata. Co ciekawe, sam proces kiszenia nie tylko nadaje artykułom spożywczym ciekawego i przyjemnego smaku, ale jednocześnie wzbogaca ogórki o cenne składniki odżywcze.
Ogórki kiszone ekologiczne
Warto zauważyć, aby zawsze sięgać po najlepszej jakości produkty spożywcze. Z tego też powodu warto wybierać ogórki kiszone BIO, które właśnie pochodzą z ekologicznych upraw. Co to znaczy? Podczas ich produkcji nie wykorzystuje się żadnych szkodliwych i chemicznych substancji, takich jak nawozy sztuczne. A podczas kiszenia nie dodaje się do nich konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku. Produkty BIO są całkowicie naturalne i mają dobry wpływ na ludzki organizm. Skąd wiadomo, że dany produkt pochodzi z upraw ekologicznych? Łatwo to sprawdzić. Na opakowaniach tego rodzaju artykułów spożywczych powinna się znaleźć po prostu informacja na ten temat. BIO i ekologiczne produkty sprzedawane w Europie posiadają certyfikaty, które potwierdzą ich pochodzenia, jakość oraz to, że spełniły wszelkie normy wymagane przez Unię Europejską.
Ogórki kiszone – właściwości
Kiszone ogórki powstają dzięki procesowi fermentacji. Udział w nim biorą bakterie, które produkują kwas mlekowy. Bakterie znajdujące się w ogórkach kiszonych mają znakomity wpływ na układ odpornościowy człowieka i na florę bakteryjną jelit – potrafią ją odbudować w krótkim czasie. Kiedy regularnie spożywa się kiszonki można usprawnić właśnie swoją odporność i układ pokarmowy.
Ogórki kwaszone czy kiszone?
Produkt, o którym mowa, nazywa się ogórki kiszone. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że poprawna nazwa powinna brzmieć ogórki kwaszone. Istotną rolę ogrywa tutaj proces, podczas którego powstają ogórki kiszone. W celu otrzymania ogórków kwaszonych należy zalać świeże warzywa solanką, czyli roztworem składającym się z wody i soli. Proces ten nazywany jest kwaszeniem. Z tego też powodu określenie „ogórki kwaszone” można stosować zamiennie na ogórki kiszone.
Ogórki kiszone w kuchni
Kiszone ogórki BIO to znakomity warzywny dodatek, który sprawdza się w kuchni. Kiszone ogórki charakteryzują się ciekawym smakiem – mają kwaskowaty posmak, które może podkreślić wiele zróżnicowanych potraw i przekąsek. Do standardowych potraw, w których musi znaleźć się ogórek kiszony należy populary chleb ze smalcem i właśnie z ogórkami. Ogórki kiszone są również niezbędnym elementem w niejednej sałatce i przystawkach.