Zróbmy trochę domowego popcornu do mikrofalówki! Ten przepis jest niesamowicie szybki i łatwy, z zaledwie kilkoma składnikami. Dodatkowo, jest znacznie zdrowszy niż kupione w sklepie opakowania. Ciepły, świeży popcorn bez tłuszczu to doskonała przekąska. Jest lekki, niskokaloryczny i zaspokaja te chrupiące, słone pragnienia. Możesz go przygotować w garnku na kuchence, ale jest jeszcze łatwiejszy do przygotowania w mikrofalówce. Najlepszą częścią domowego przygotowywania popcornu do mikrofalówki jest świadomość, że nie ma żadnych dziwnych dodatków, jak w przypadku kupionego w sklepie popcornu do mikrofalówki. To tylko naturalne, świeżo wysypane ziarna. A ze szczyptą soli i odrobiną masła, gwarantuję, że będzie to jedyny sposób, w jaki będziesz robić popcorn w przyszłości!
Jak zrobić popcorn w mikrofali?
Większość przepisów wymaga użycia papierowej torby do przygotowania popcornu w mikrofali. Istnieją jednak inne sposoby, które za każdym razem dają idealnie wypieczone rezultaty. W przypadku wszystkich tych metod, najpierw należy wymieszać ziarna z niewielką ilością oleju. Dodaj ziarna popcornu do papierowej torby i złóż ją na górze dwa razy. Podgrzewaj w mikrofalówce przez około 2 do 4 minut, zatrzymując się, gdy usłyszysz kilkusekundowe przerwy. Następnie wyjmij torbę z mikrofalówki. Dodaj ziarna popcornu do średniej lub dużej szklanej miski (upewnij się, że jest to szkło hartowane) i umieść ceramiczny talerz obiadowy na górze miski, aby działał jako pokrywa. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 3 do 5 minut, a następnie zatrzymaj, gdy usłyszysz kilkusekundowe przerwy, Popcorn można przyrządzić na wiele sposobów. Zrób go na słodko: dodaj szczyptę cynamonu i cukru lub skrop go odrobiną miodu i masła. Zwiększ smak: nie da się przebić czosnkowo-parmezanowego połączenia! Wystarczy dodać szczyptę czosnku w proszku i parmezanu. Dodaj pikantnego kopa: Wraz z solą i masłem, dodaj szczyptę pieprzu lub chili w proszku dla odważnego, przyprawionego smaku.
Jak zrobić popcorn karmelowy?
Najlepszy karmelowy popcorn! Z cienką, chrupiącą, równomierną powłoką karmelu na każdym kawałku, ta karmelowa kukurydza pozostaje chrupiąca przez wiele tygodni. Karmelowa kukurydza może być zrobiona z lub bez syropu kukurydzianego. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Umieść popcorn w bardzo dużej misce. Roztop masło w średnim rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj brązowy cukier, syrop kukurydziany i sól. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj bez mieszania przez 4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj wanilię z sodą oczyszczoną. Wlej karmel cienkim strumieniem na popcorn, cały czas mieszając. Mieszaj aż do równomiernego pokrycia. Karmel przygotowujemy na kuchence, bez konieczności użycia termometru cukierniczego. Następnie spryskujemy karmelem cały popcorn i smażymy go na małym ogniu, mieszając kilka razy, aby miękki karmel lekko pokrył cały popcorn i pieczemy aż do uzyskania idealnej konsystencji i chrupkości. Kto jest gotowy na wieczór filmowy?
Jak zrobić popcorn serowy?
Ten przepis na serowy popcorn wykorzystuje prawdziwy ser do uzyskania pikantnego, maślanego popcornu, który pokocha cała rodzina – a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy kilka kluczowych składników, aby znaleźć się w serowym niebie dla popcornu. Ten przepis można również zmodyfikować i zrobić go z tartym parmezanem. Możesz również zdecydować się na dodanie innych dodatków, takich jak hiszpańska wędzona papryka, czosnek w proszku, proszek cayenne, curry, papryka chili, a nawet kminek. Bądź kreatywny z przyprawami i ziołami, aby dostosować je dokładnie tak, jak lubisz. Włóż ziarna kukurydzy do papierowej torby i przygotuj popcorn w mikrofali. Umieść masło w szklanym lub ceramicznym pojemniku i umieść popcorn do mikrofali na 20 sekund (lub użyj kuchenki na małym ogniu). Wymieszaj i podgrzej ponownie przez kolejne 20 sekund. Postępuj tak, aż masło całkowicie się rozpuści. Posyp popcorn z mikrofali startym serem, skrop roztopionym masłem i wymieszać, aby dobrze się pokrył popcorn. Popcorn kcal w tym przypadku wynosi 500 kcal na porcję.
Zdrowa przekąska?
Istnieje kilka korzyści zdrowotnych z jedzenia popcornu. Oprócz wysokiej zawartości błonnika, popcorn z piekarnika zawiera również kwasy fenolowe, rodzaj przeciwutleniaczy. Ponadto, popcorn jest pełnym ziarnem, ważną grupą żywności, która może zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia u ludzi. Całe ziarna są znane z tego, że oferują wiele korzyści zdrowotnych dla ludzi. Jedną z ważnych korzyści płynących z jedzenia całych ziaren jest zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy. Stwierdzono, że wysokie spożycie błonnika, który przeważa w popcornie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, a także choroby wieńcowej. Błonnik jest ważną częścią zrównoważonej diety, a popcorn jest idealny, jeśli potrzebujesz przekąski, która przyczynia się do dziennego spożycia błonnika. Popcorn w piekarniku bez dodatku tłuszczu to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Jak zrobić popcorn w piekarniku? Ustaw piekarnik na 200 stopni, włóż ziarna kukurydzy do szczelnego naczynia i gotowe! Popcorn do mikrofali w piekarniku to oszczędność czasu i pełnia smaku.